Atlas Okyanusu (1940 – 1941)
Fransa’nın teslim olması Alman deniz kuvvetleri açısından büyük önem taşıyordu; çünkü Fransız limanları, U-botlar için birer üs olarak kullanılmaya başlanmıştı. 1940 sonbaharında, Müttefik konvoylarına topluca saldırılar düzenlemeleriyle, Alman denizaltılarının savaştaki etkinliği büyük ölçüde arttı. Almanya’nın ayrıca uzun erimli bombardıman uçakları da kullanması sonucunda, İngiliz deniz kuvvetleri, 1940’ın ikinci yarısından sonra gün geçtikçe daha fazla kayıp vermeye başladı.
Ticaret gemileri konvoylarının korunması amacıyla, küçük ama etkili korvet sınıfı gemilerin kullanılmasına ve ABD’nin, Büyük Britanya’nın egemenliğindeki 8 hava üssü karşılığında 50 eski tip destroyer vermesine karşılık, Alman U-botlarının sayısı da gün geçtikçe arttı ve İngiliz kayıpları 1941 ‘de daha da yükseldi. İngiltere’deki tersanelerde yeni gemiler yapılmasına karşın, kayıpların oranı üretilen gemi oranının hep altında kaldı. 1941 ilkbaharında, batırılan İngiliz savaş gemisi sayısı öylesine kritik bir düzeye ulaştı ki, Chuncnil, bu deniz saldırılarını “Atlantik savaşı” diye nitelendirdi. Bu aşamadan sonra İngiltere umutsuzca, ABD’den gelmesi beklenen yardımlar için deniz yolunu sürekli açık tutmaya çalıştı.
İngiliz deniz ticaretini büyük ölçüde sekteye uğratan bu saldırılar dizisinin tam ortasında, İngiltere yüreklendirici bir zafer kazandı: 24 Mayıs 1941’de Hitler donanmasının etkili silahlarından Alman savaş gemisi Bismarck, İngiliz kruvazörü Hoodu Grönland açıklarında batırdıktan sonra, Almanya’ya dönerken, İngiliz gemileri tarafından pusuya düşürülerek batırıldı.